Vertical Development

Het Leadership Development Framework (LDF) is een assessment van Vertical Development. Het beschrijft de psychologische ontwikkeling van leiders geheel anders dan de meeste psychologische assessments. In de kern draait het om de complexiteit van de betekenisgevingsprocessen waarmee leiders zichzelf, hun relaties en hun werk duiden.

“The environment we find ourselves leading in is increasingly complex… With the amount of complexity in today’s world, all leaders have to keep expanding and growing if they want to keep up and keep moving forward. But just how you expand and grow is the question. Increasingly, it’s becoming clear that the way ahead for today’s leaders is through vertical development.” Dede Henley, Forbes, Jan 2020.

Alles wat doen, in elke context waarin we interacteren, wordt gevormd door de manier waarop we betekenis geven. Deze betekenisgevingsprocessen vormen een fundamenteel deel van wie we zijn als mensen. Ze sturen de manier waarop we situaties duiden en vormen de basis voor beslissingen. Vertical Development is wezenlijk anders dan Horizontal Development, waarbij kennis en vaardigheden weliswaar toenemen, maar op hetzelfde niveau van denken en logica. Vergelijkbaar met het installeren van meer apps, zonder het operating system te updaten.

Het LDF beschrijft negen benaderingen van betekenisgeving op een continu ontwikkelspectrum. Iedere benadering wordt een Action Logic genoemd en biedt specifieke kansen maar ook beperkingen. De Action Logics vormen een raamwerk voor het werken met ontwikkelingen in de betekenisgevingsprocessen van leiders.

 

Leiderschapsontwikkeling

Het vergroten van de complexiteit en flexibiliteit van de betekenisgevingsprocessen met behulp van de Action Logics, kan ons werk, onze relaties en ons leven transformeren. De VUCA wereld waarin we leven maakt het duiden van situaties moeilijker, maar ook belangrijker. Werken met de Action Logics helpt om effectiever leiding te geven binnen de complexe systemen waarin we opereren.

Lees verder: Seven Transformations of Leadership (pdf)