Inner Development Goals – Team Survey

De Inner Development Goals (IDGs) is een open source initiatief met als doel: de Sustainable Development Goals sneller behalen.

Om teams op een praktische manier op gang te helpen met de Inner Development Goals, heb ik een Team Survey ontwikkeld. Deze survey is bedoeld als reflectietool en gespreksstarter. Als je de survey hebt ingevuld ontvang je een individueel rapport (Sample Individual Report). Zodra alle teamleden de survey hebben voltooid, kunnen jullie een Team Rapport aanvragen. Wanneer je als team ontwikkeldoelen hebt gekozen, kijk dan vooral ook naar de IDG Toolkit.

Klik hier om de Nederlandse survey te beginnen

For the English survey and PDF report, click here to start

De Inner Development Goals bestaan uit 23 vaardigheden. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden zoals Zelfbewustzijn, Betekenisgeving, Empathie en Compassie, en Moed. De vaardigheden zijn niet alleen waardevol bij het nastreven van de Sustainable Development Goals: ze zijn relevant bij alle complexe en strategische vraagstukken waar jouw team mee te maken heeft.

 

De survey, het Individuele Rapport en het Team Rapport bied ik gratis aan. Zo kan iedereen en ieder type team en organisatie er gebruik van maken. De ontwikkeling en PDF rapporten vragen echter wel een investering van mijzelf. Om het gratis aanbod en de verdere ontwikkeling te ondersteunen vraag ik je daarom graag om een donatie op basis van het “Pay-What-Feels-Right” principe.

Hoe werkt het? Heel simpel. Scan of klik op de QR Code en doneer een bedrag dat voor jou en jouw team de waarde van de rapporten weerspiegelt. Weet je niet welk bedrag te doneren? Volg je gevoel of vergelijk het eens met de prijs die je voor andere assessments hebt betaald. Vragen of een factuur nodig? Mail naar henk@essentietalent.nl Bedankt voor je steun!

De IDG Team Survey is gebaseerd op de bestaande IDG’s en definities; de survey en bijbehorende rapportage zijn door mij (Henk Broekema) ontwikkeld. Meer weten of samenwerken? Plan vandaag nog onze kennismaking!

 

Achtergrond

Polycrisis

We leven in een tijd van snelle en onvoorspelbare verandering. Een Engelse term die hier al lang voor gebruikt wordt is VUCA: Volatiel, Onzeker, Complex en Ambigu. Die term werd oorspronkelijk gebruikt om uitzonderlijke situaties te beschrijven. Maar met de mondiale polycrisis van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, sociaaleconomische ongelijkheid, internationale conflicten, toename psychische klachten, Covid pandemie, politieke en financiële instabiliteit, opkomst van kunstmatige intelligentie, etc., zijn uitzonderlijke situaties nu de dagelijkse realiteit.

Deze tijd van chaos wordt daarom wel met het acroniem BANI beschreven, vrij vertaald als; Broos – Ogenschijnlijk solide systemen zijn kwetsbaarder dan we dachten; Angstig – Mensen en samenlevingen ervaren meer onzekerheid, spanning en angst; Non-lineair – Logische ‘oorzaak-gevolg‘-relaties maken plaats voor onvoorspelbaarheid; Onbegrijpelijk – De onlogische, onvoorspelbare wereld is onbegrijpelijk en overweldigend.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Te midden van deze toenemende chaos proberen landen, organisaties en mensen wereldwijd toe te werken naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Deze 17 doelen zijn in 2015 opgesteld door de Verenigde Naties. De doelen beogen een meer duurzame en rechtvaardige wereld tegen 2030. Ze gaan bijvoorbeeld over armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Er is dus een visie met betrekking tot wat er moet gebeuren in de wereld, maar de realisatie gaat langzaam. Eén verklaring voor de trage voortgang is dat we als mensen vaardigheden missen: vaardigheden om effectief om te gaan met de complexiteit van deze ontwikkelingsdoelstellingen.

Inner Development Goals

Een internationaal onderzoeksteam heeft 23 Inner Development Goals voorgesteld die individuen, teams, organisaties en de mensheid als geheel kunnen helpen in dit nieuwe tijdperk – het Antropoceen. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden zoals Zelfbewustzijn, Betekenisgeving, Empathie en Compassie, en Moed.

Ontwikkeling van de Inner Development Goals Team Survey

Even voorstellen: Mijn naam is Henk Broekema. Ik werk als organisatiepsycholoog en ondersteun dagelijks leidinggevenden in hun persoonlijke ontwikkeling. Het gedachtengoed van de Inner Development Goals spreekt mij professioneel en persoonlijk aan; vanwege de basis in ‘adult constructivist development’ (ook wel bekend als ‘vertical development’) en de beoogde positieve impact op mensen, samenlevingen en onze relatie met de natuurlijke wereld.

Ik wil de Inner Development Goals meer bekendheid geven en teams in organisaties op een praktische manier inspireren en ondersteunen. Daar kan je op allerlei manieren handen en voeten aan geven; ik heb gekozen voor deze team survey. Enkele uitgangspunten bij het ontwerp van de survey waren:

  • Meer focus op het collectief, minder op het individu. Overwaardering van individualisme zie ik als één van de oorzaken van de mondiale polycrisis. Minder focus op individuele intelligentie en handelen dus en meer focus op collectieve intelligentie en handelen.
  • Focus op zichtbaar gedrag; niet op intenties of eigenschappen die je hebt. Het tonen en uitdragen van de Inner Development Goals beïnvloedt dialogen, besluiten en sociale normen. Zonder zichtbaarheid geen impact.
  • Focus op teams; niet individuen of losse groepen mensen. In teams speelt het duiden van complexe, strategische vraagstukken een grote rol. In deze teams worden meestal ook de doelen en kaders vastgesteld met betrekking tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
  • Focus op de dynamiek binnen een team en de dynamiek met derden. Wat kan er gebeuren en ontstaan, wanneer teamleden samenkomen?

De Inner Development Goals en definities heb ik, in overeenstemming met het open-source karakter, grotendeels overgenomen van de IDG website. Op basis daarvan heb ik de survey items en PDF rapportage ontwikkeld.