Kop d’r veur allemoal!
Onzeker, bezorgd, machteloos en opgebrand – de nieuwe lockdown valt veel mensen zwaar. De belofte van vaccins geeft wat hoop, maar in de tussentijd ligt meer spanning en stress op de loer. Daarom enkele tips voor wat meer rust en perspectief.
Om te beginnen een paar praktische inkoppertjes die we allemaal kennen. De vraag is echter; doe je het ook?
1) Zorg voor voldoende slaap. Iedereen weet het, goed uitgerust kan je huilende kinderen, bumperklevers en drukte op je werk een stuk beter aan. Dat geldt ook voor alle stress die de lockdown veroorzaakt. Bedenk eens één gewoonte waar je mee wilt stoppen en één gewoonte om mee te beginnen die zorgen voor een betere nachtrust. Bijvoorbeeld geen schermtijd na negen uur ’s avonds; leen in plaats daarvan een mooi boek van je buren.
2) Eet gevarieerd. Opnieuw, niks nieuws. Maar weten betekent niet automatisch dat we het ook doen. Bedenk eens één eetgewoonte die je wilt verminderen en één nieuwe gewoonte om eigen te maken. Laat je verder eens verrassen door het groentepakket van een lokale boer of introduceer een gekke groente dag: één dag per week eet je een groente die je normaal nooit in je online boodschappenmandje klikt. Heb je er aan het einde van de lockdown toch mooi 5 nieuwe recepten bij.
3) Beweeg, het liefst buiten en in de natuur. Toegegeven, dit is mijn grootste manco en ik weet nog niet wat ik er aan wil doen. Ik loop graag een stuk met onze kleinste in de draagzak, maar daar blijft het dan ook wel bij. Dat lopen helpt echter wel om mijn hoofd leeg te maken. Bovendien slaap ik ’s avonds een stuk beter. Toch wil ik hier nog meer mee, want mijn conditie laat te wensen over.
4) Blijf in contact met mensen. Wacht niet op anderen maar neem zelf initiatief om even bij te praten met familie, vrienden en collega’s. Als je moe bent van alle Zoom en Teams gesprekken, bel dan gewoon weer vaker zonder beeld. Bestel voor je oma die geen mobieltje heeft zo’n 3G fotolijstje waar de hele familie foto’s naar toe kan sturen en kijk eens in je contactenlijst wie misschien meer verlegen om een gesprekje zit dan jij…
Nu we de inkoppertjes gehad hebben een paar tips die je misschien kunnen helpen in de komende weken en maanden.
5) Let op je taalgebruik. Nee, ik heb het niet over vloeken of dat je wat diplomatieker kan zijn. Ik bedoel jouw interne dialoog; die oneindige stroom aan gedachten die we allemaal door ons hoofd hebben gaan. Hoe zelfkritisch of negatief is jouw interne dialoog? Of is jouw interne dialoog zo positief dat het naïef of onrealistisch wordt? Bedenk: Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. Je kan het eens of oneens zijn met die stemmetjes in je hoofd. Jij bepaalt of er je er iets mee wilt doen of ze laat voor wat ze zijn; hersenspinsels. Meer weten? Dit soort zelfbewustzijn is al jaren populair onder de noemer ‘mindfulness’.
6) Wees onderdeel van iets groters. Een zinvolle tijdsbesteding geeft rust en voldoening. Draag daarom actief bij aan een zaak die jou aan het hart gaat. Bijvoorbeeld welzijn en gezondheid van bepaalde groepen in de samenleving, het lokale verenigingsleven van buurthuis tot sportclub, natuur of dierenwelzijn, duurzame innovaties, circulaire business modellen, etc. Word actief; als vrijwilliger, initiatiefnemer of gewoon als enthousiasteling – begin klein maar ga op in iets groots!
7) Vervang een energie-slurper voor een energie-booster. Zet eens op papier wat je de leuke en minder leuke kanten van je werk zijn. Welke concrete dingen doe je waar je energie van krijgt en welke concrete dingen doe je waar je uitgeblust en moedeloos van wordt? Volgende stap; zoek eens uit of collega’s jouw ‘moetjes’ eigenlijk best leuk vinden – of in ieder geval minder vervelend. Laat je verrassen! Je kan dit ook thuis doen; heb het er eens over wat je de leukste en vervelendste activiteiten vindt – wie weet kom je tot een goede ruil.
8) Ken je drijfveren. Drijfveren zijn als een bril waardoor je naar de wereld kijkt; ze beïnvloeden waar je boos, bang, blij en bedroefd van wordt. Wanneer je drijfveren worden bevredigd, ben je op je gemak en voel je je goed. Wanneer je drijfveren onder druk staan – wat snel gebeurt in deze moeilijke tijden – dan voelen mensen spanning en stress. Het gevolg is vaak dat mensen zich afkeren van anderen (vluchten), zich tegen anderen keren (vechten) of anderen tevreden willen houden (toegeven) – wat de situatie alleen maar intenser kan maken. Inzicht in je drijfveren helpt om spanning te verminderen, je stressreacties beter te beheersen zodat je er beter kan zijn voor jezelf en de mensen die jouw steun goed kunnen gebruiken. Meer weten? Een snelle manier om goede inzichten te krijgen is met een drijfveren assessment.
Kop d’r veur allemoal!